HTML

72 ágú szélforgó kisokos

A parakutatók nem parahívők. Az egely wheel egy korszakalkotó találmány, vagy trükkös átverés? Szerintem egyértelműen ez utóbbi. Az egely kerék csak egy drága szélforgó. Összegyűjtöm az eddig feltárt adatokat és új kísérleteket és összefüggéseket is megosztok majd az olvasókkal. Engem felháborít, hogy még mindig a magyar minisztériumok által, tehát államilag felügyelt, ellenőrzött és lebonyolított természetgyógyászati vizsgakérdések közt szerepel, mint bioenergia mérőeszköz. A legszélesebb nyilvánosság bevonásával legyen lezárva végre ez a téma. Iván Gábor IGe vilagnezet(qkac)index.hu

Címkék

Aion Alapítvány (2) áldozatok (1) aTV (2) Balog Zoltán (1) Bányai Éva (1) Bencze Gyula (1) BetBulls Kft (1) bioenergia (3) bioenergia mérő készülék (3) Boczán János (4) Daróczi Csaba Sándor (1) Daubner Béla (1) Egely György (18) egely kerék (16) Egely Kft. (2) egely wheel (12) egészségügyi minisztérium (2) Egészségügyi Továbbképző Intézet ETI (3) Élet és Tudomány (3) energy wheel (6) G.Harry Stine (1) Gráff Zoltán (1) Gyurcsók József (1) Harasztosi László (2) Hartlein Károly (2) Hraskó Gábor (3) index.hu fórum (1) Iván Gábor (8) Jakab István (5) Jankó Ferenc JFEry (3) Kapuváry András (1) karizmatikus.hu (1) kfki (1) kisérlet (7) krinolin (1) mágnesesség (1) Magyar Feltalálók Egyesülete (3) Magyar Szabadalmi Hivatal (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) mai nap (1) memetika (1) Mérő László (1) nemzeti erőforrás minisztérium (2) nyílt levél (3) Para-kutatási Tudományos Társaság (6) parajfalók (2) Parapercek (2) Paulinyi Tamás (7) pedagógia (1) porfúziós reaktor (4) radiometer (1) Ragó Zoltán (2) Rauh Edit (3) Stahl Judit (1) stirling motor (1) szélforgó (4) Szentágothai János (2) Szintézis Egyesület (2) Szintézis Szabadegyetem (2) Szkeptikus Társaság (4) szponzorálás (1) Tűrhetetlen találmányok film (1) tv2 tények (1) Vágó István (3) Vámos Tibor (1) Vassy Zoltán (7) VekerdyTamás (1) videós kisérlet (6) vitalitás (8) vitalitásmérő (8) vitalitás jelző (1) Vivanatura online televízió (3) vízforgatás (2) Vizvári László (2) wikipédia (1) X-Aknák (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

2012.05.25. 22:44 Iván Gábor IGe

Daróczi Csaba Sándor fizikus kísérleti beszámolója az egely kerékről

 Egely kerék belső1.jpgEgely kerék belső 2.jpg

"DcsabaS_

Hááááát fiúk, a fene sem hinné, hogy ez a téma még mindig aktuális (:-)... Pár éve volt nálunk (KFKI) is az Egely kerék, így volt alkalmam kipróbálni. (Használati utasításra nem emlékszem.) Leírnék egy-két dolgot, aztán mindenki kezdjen vele, amit akar. De mielőtt megtenném, rögzítem, hogy nem különösebben érdekel Iván Gábor, Egely György, vagy a vitájuk. Az Egely kereket úgy tekintem, mint egy eszközt, ami önmagában csinál valamit, és az a kérdés, hogy hogyan, és mire jó. Na szóval:

1.) Amikor először megpillantottam a kereket, akkor a szükségtelennek tűnő bonyolultsága miatt az első gondolatom az volt, hogy talán valami csalás lehet a dologban. Ugyanis egy kereket nagyon sokféle trükkel lehet mozgatni, ha van egy kis elektronika és elem. (Márpedig van.) Lehet parányi indukciós tekercsekkel, lehet változó fegyverzetű kondenzátorokkal, kicsike szelepekkel, mechanikus rezgetéssel, lokális melegítéssel és még nagyon sokféle huncutsággal machinálni. Ezért az időm jó részét az vette el, hogy ezeket zártam ki (a cuccot is szétszedtem). A vizsgálódásom eredménye az volt, hogy nem láttam kimondottan csalásra irányuló próbálkozás nyomát. Amit láttam, az az volt, hogy a kerék igen könnyű, jól csapágyazott, a levegőbe jól belekapaszkodó (fogak), az elektronika pedig tényleg a számlálásra van használva, ami egyébként szükségtelen, de tudományosabb külsőt kölcsönöz az eszköznek (:-).


2.) Ezután nekiálltam kimondottan a forgást vizsgálni. Az hamar világossá vált, hogy időnként tényleg forog a kerék, és hogy van korreláció az emberi kéz és a forgás között. A természetes feltevés az, hogy a kéz befolyásoló hatása a következőkön alapulhat:
2.1.) legyezi a levegőt
2.2.) tereli a levegőt
2.3.) párásítja a levegőt
2.4.) melegíti és áramoltatja a levegőt (hőátadás)
2.5.) melegíti és mozgatja a kereket (hősugárzás)
2.6.) megváltoztatja a környező elektromos teret 


3.) A legyező hatás 2.1.) ellen kis odafigyeléssel lehet védekezni, nem az okozza a forgást.


4.) Miután az eszközt leborítottam egy üvegburával, a forgás gyakorlatilag megszűnt. Ezért a 2.6.)-os effektus ki is esik, hiszen az üveg nem árnyékolja le az elektromos teret. (Azért kipróbáltam plexivel is, a hatás ugyanaz volt.)
Kipróbáltuk azt is, hogy enyhe vákuumban (1 torr környékén) mi történik. Ha a kerék korábban forgott, akkor sokkal lassabban állt le (a várakozásnak megfelelően), de ha egyszer leállt, akkor már nem indult el. Ez a légáramlások szerepét valószínűsíti.


5.) Erős fényű lámpákkal és lézerrel is megcsiklandoztuk a kereket, hátha mozgásba tudjuk hozni. (Ez elvben lehetséges, hiszen a lokálisan magasabb hőmérsékletű felületről a levegő molekulái jobban visszapattannak, és ez nagyobb impulzust ad neki.) Optimális esetben ehhez a fogak helyett lapátoknak kellene lenniük a keréken. A tapasztalat az volt, hogy a fogaskerék érdemben nem jött mozgásba. Ezért kizárható 2.5.), vagyis hogy a kerék forgásának az lenne az oka, hogy közvetlenül melegíti a kereket.


6.) A kéz párolgásának hatását úgy vizsgáltam, hogy felvettem egy vékony gumikesztyűt (az UHV vákuumtechnikában általánosan használatosat). Ez átengedi a kéz hőjét, de a külső felülete rendkívül tiszta, és nem párologtat vizet. A kereket ettől még lehetett mozgatni, szóval a 2.3.) párásítás nem szükséges a forgatáshoz, még ha lehet is valami szerepe.


7.) Maradt tehát a következő két természetes feltevésünk a kerék mozgatására:
2.2.) tereli a levegőt
2.4.) melegíti és áramoltatja a levegőt (hőátadás)
Minthogy a légáramlások szerepe ilyen nagynak tűnt, szárazjéggel (fagyott szén-dioxiddal) láthatóvá tettük őket. Ekkor közvetlenül látható volt a keréknek a légáramlásokkal való kapcsolata. Sajnos videó felvételt nem csináltunk (éppen nem volt kéznél kamera), az Egely kereket meg hamarosan vissza kellett adjam a gazdájának. Mindenesetre, akinek van kereke, és hozzá tud jutni szárazjéghez, esetleg folyékony és párolgó nitrogénhez, vagy valamivel tud alkalmas füstöt generálni, az megnézheti a kapcsolatot maga is. A kerék mozgása a várható fáziskéséssel mintegy követni igyekszik a légáramlatokat. 


Volt ez utóbbi vizsgálatnak számomra is egy tanulsága. A légáramlás olyan, hogy amikor olyan gyenge, hogy szinte már nem is érzékeljük a kezünkkel, vagy az arcunkkal, akkor is nagyon gyors. (A lélegzésünk is nagyon zavaró lehet.) De nem csak hogy gyors, gyakran TURBULENS is. És most jön a lényeg: úgy tapasztaltam, hogy az Egely kerék hatékony mozgatása lényegében azon múlik, hogy ki milyen ügyesen tudja a kezével terelgetni, erősítgetni a turbulenciákat. A nehézséget az okozza, hogy ha nincs a levegő megfestve valamilyen füstszerű anyaggal, akkor nehéz manővereznünk, ugyanis a kerék csak jelentős fáziskéséssel követi a levegő mozgását. A stratégia mindenesetre az, hogy a kerék forgásának változásait kell minél hamarabb észlelnünk.


Visszatérve a kérdésre, hogy mire jó az Egely kerék, azt mondanám, hogy lényegében egy ügyességi játék, ezért alkalmas a gyakorlottság és a pillanatnyi koncentráló képesség tesztelésére. Persze, erre a célra alkalmas lehet az is, ha megpróbálunk ujjunk hegyén egyensúlyozni egy hosszú pálcát, vagy megpróbálunk egy fonálon lengő kis testet belelógatni egy nem sokkal nagyobb lyukba, vagy úgy próbálunk meg szorosan körberajzolni valamit, hogy ne érjünk hozzá, stb."

2002-06-25 08:38:58 (737)

 

DcsabaS_

 

"... de azzal ha kiveszed az elemet, mindezeket mindenfele komplikalt kiserletezes es szetszedes nelkul lehet cafolni (:-)."


Ez nem olyan egyszerű, mert lehetnek mindenféle rejtett energiatároló elemek is, pl. nagy kapacitású elektrolit kondenzátor, álcázott galvánelem, elektrodinamikos mikrofon akusztikus generátorként használva, fényelem, stb.

 

"... Mert ha a kerek akarmitol is forog, maga a forgas kepes lehet masodlagosan legaramlatokat letrehozni, ..."


Ez részben igaz. Hogy alapvetően mégis melyik forgatja a másikat, az a mozgásokat egymáshoz viszonyítva elég gyakran jól meg lehet figyelni. Pl. amikor a fogaskerék áll, aztán megjelenik egy kis örvény körülötte, és csak ezután kezd el forogni a kerék ugyanabban az irányban, kisebb sebességgel.

Műkézzel én nem kísérleteztem, mert nem volt ilyenem, csinálni időt rabló lett volna, és egyébként sem láttam jelentőségét a légáramlás megfigyelése után.

Ha volna saját Egely kerekem, akkor esetleg tennék egy-két próbát, hogy milyen módon lehet a leghatékonyabban befogni a légörvényeket, és biztosítani a kerék stabil és minél gyorsabb forgását. (De annyit azért nem ér a dolog, hogy most vegyek egyet.)

Mindenesetre, a tapasztalataim alapján abban biztos vagyok, hogy az ember közvetlenül nem a kereket forgatja, hanem csak a levegőt mozgatja/tereli. És mint írtam, az örvények terelgetéséhez kis ügyesség kell, ahogyan pl. ahhoz is, hogy a víz alatt elkapjuk a szappant, vagy a levegőben terelgetni tudjuk a szappanbuborékot (:-).

 2002-06-25 14:35:47 (740)

 

Szólj hozzá!

Címkék: kfki egely kerék Iván Gábor Daróczi Csaba Sándor


A bejegyzés trackback címe:

https://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/api/trackback/id/tr104546653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása